Ford празнува 110 години автомобилен спорт

Общи 20 октомври 2011 | Speed-Press.com A- A+ 3450 посещения | без коментари

Няколко месеца преди раждането на Ford Motor Company Хенри Форд лично участва в автомобилното състезание на 10 мили (16 км), организирано от Detroit Driving Club в родния му Мичиган. Надпреварата отзвучава дори в Щатите. Тогава било 1901 г.
В края на изпитанието зад волана на създадения от самия себе си автомобил Хенри Форд финишира, за да застане на най-високото стъпало на подиума, като изпреварва големия фаворит от онези години - Александър Уинтън. Самият Форд печели наградата от 1000 долара. Но по-важното в случая е, че с успеха си той привлича вниманието на инвеститори, които по-късно го подпомагат през юни 1903 да създаде Ford Motor Company.
Марката Ford приема ралито от 1901 г. за начало на своето участие в автомобилния спорт, а по време на предстоящия салон SEMA ще бъде даден стартът на отбелязването на този 110-годишен юбилей. През годините Ford постига впечатляващи победи в различни състезания като например Дайтона 500, Индианополис 500, 24 часа на Дайтона или 24 часа на Льо Ман.
През следващия месец в дните на изложението в Лас Вегас Ford ще представи някои свои легендарни спортни автомобили, които трасират 110 години в спорта. Ще бъде показан и GT40 MkIV, спечелил 24 часа на Льо Ман през 1967 г., управляван от А. Дж. Фойт и Дан Гърни.

 
Ключови думи:   ford, ford company, ford motor, ford motor company, sema
 

Lexus разкри CT 200h F-Sport Lexus разкри CT 200h F-Sport
20 октомври 2011
 
 

Коментари

 

Все още няма коментари. Бъдете първите, които ще изразят мнението си!

 
(задължително)
(препоръчително)
или
Влез през Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Вашата заявка се обработва, моля изчакайте Зарежда се, моля изчакайте